piątek, 15 lipca 2016

Burgery i kotleciki z bobu

Zdarza się tak, że kupujemy woreczek bobu, gotujemy, ale nie jesteśmy w stanie zjeść całej porcji. Co zrobić z pozostałego, ugotowanego bobu? Polecam zrobić pyszne kotleciki z bobu, z dodatkiem przypraw , które zwykle dodajemy do tradycyjnych falafeli, czyli kmin rzymski, czosnek, kolendra mielona; z nimi bób nabiera nowego wymiaru smaku! Kotleciki można jeść same, z sałatką, sosem lub włożyć je do bułki i skomponować wegańskie burgery z ogórkiem małosolnym, sałatą, pomidorem i cebulką. Jak dla mnie są lepsze niż te z ciecierzycy, szkoda ze sezon na bób nie trwa cały rok.

 
Składniki (7-8 sztuk)

  • 2 szklanki ugotowanego, obranego bobu
  • 1 średnia cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1/4 cukinii
  • 4 łyżki bułki tartej i trochę do obtoczenia
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/4 łyżeczki chilli

Wykonanie:

  • bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i po przestudzeniu obieramy z łupinek
  • do blendera wrzucamy posiekane: cebulę, cukinię, czosnek i miksujemy na masę
  • dorzucamy bób i blendujemy na średnio gładką masę 
  • masę przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy, jajko, bułkę tartą i mąkę i dokładnie mieszamy 
  • formujemy kotlety i lekko obtaczamy w bułce tartej
  • na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kilka minut z każdej strony 

Burgery:

  • bułkę podgrzewamy w piecu lub na grillu 
  • przygotowujemy warzywa: ogórek świeży, ogórek małosolny, pomidor, cebula czerwona, sałata np roszponka
  • bułkę z jednej strony smarujemy musztardą, układamy warzywa, kotleta, wedle uznania dodajemy ketchup



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz