- 2 szklanki ugotowanego, obranego bobu
- 1 średnia cebulka
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1/4 cukinii
- 4 łyżki bułki tartej i trochę do obtoczenia
- 2 łyżki mąki
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/4 łyżeczki chilli
Wykonanie:
- bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i po przestudzeniu obieramy z łupinek
- do blendera wrzucamy posiekane: cebulę, cukinię, czosnek i miksujemy na masę
- dorzucamy bób i blendujemy na średnio gładką masę
- masę przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy, jajko, bułkę tartą i mąkę i dokładnie mieszamy
- formujemy kotlety i lekko obtaczamy w bułce tartej
- na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kilka minut z każdej strony
Burgery:
- bułkę podgrzewamy w piecu lub na grillu
- przygotowujemy warzywa: ogórek świeży, ogórek małosolny, pomidor, cebula czerwona, sałata np roszponka
- bułkę z jednej strony smarujemy musztardą, układamy warzywa, kotleta, wedle uznania dodajemy ketchup
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz