Polecam szaszłyki z grillowanym halloumi i arbuzem - idealny smak i ciekawa ozdoba stołu, jeśli podamy je na skórce arbuza. Druga propozycja to kolorowe szaszłyki z cukinią i czerwoną cebulą z aromatem tymianku i cytryny.
Szaszłyki z arbuzem:
- z ćwiartki arbuza odkrawamy skórę
- miąższ arbuza kroimy w grube kostki
- usuwamy nasiona pod wodą
- ser halloumi kroimy w plastry, a następnie na pół
- rozgrzewamy patelnię grillową
- kawałki sera lekko smarujemy oliwą
- rozgrzewamy patelnię grillową i obsmażamy ser z każdej strony kilka minut
- na patyczki nadziewamy na zmianę arbuza i ser
Szaszłyki z cukinią:
- ser halloumi kroimy w plastry, a następnie na pół
- rozgrzewamy patelnię grillową
- kawałki sera lekko smarujemy oliwą
- rozgrzewamy patelnię grillową i obsmażamy ser z każdej strony kilka minut
- cukinię kroimy w plasterki (w przypadkiem większej w półksiężyce)
- obtaczamy w oliwie i jednym wyciśniętym ząbku czosnku i soli
- grillujemy lub dusimy na patelni
- po usmażeniu, na cukinię wyciskamy sok z połowy cytryny i posypujemy połową łyżeczki suszonego tymianku
- cebulę czerwoną kroimy na pół i gotujemy 10 minut w wodzie, następnie rozdzielamy na łuski
- wszystkie składniki nadziewamy na patyczki: cukinie, ser, cebula, ser, cukinia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz