środa, 27 lipca 2016

Co zrobić z sera halloumi /halumi/ ? Najlepsze szaszłyki z halloumi

Halloumi to wyjątkowy cypryjski ser, który świetnie sprawdzi się w wielu letnich daniach, ma charakterystyczny słony smak, który można łączyć z wieloma warzywami, ale również owocami, np. orzeźwiającym arbuzem. Halloumi najlepiej smakuje po ugillowaniu, nie rozpada się, nie przywiera, za to robi się pięknie rumiany i lekko chrupiący. Ponieważ sam w sobie ma dosyć intensywny smak, dobrym pomysłem jest połączenie go z różnymi składnikami na szaszłykach. 
Polecam szaszłyki z grillowanym halloumi i arbuzem - idealny smak i ciekawa ozdoba stołu, jeśli podamy je na skórce arbuza. Druga propozycja to kolorowe szaszłyki z cukinią i czerwoną cebulą z aromatem tymianku i cytryny. 





Szaszłyki z arbuzem:

  • z ćwiartki arbuza odkrawamy skórę
  • miąższ arbuza kroimy w grube kostki 
  • usuwamy nasiona pod wodą
  • ser halloumi kroimy w plastry, a następnie na pół
  • rozgrzewamy patelnię grillową
  • kawałki sera lekko smarujemy oliwą
  • rozgrzewamy patelnię grillową i obsmażamy ser z każdej strony kilka minut 
  • na patyczki nadziewamy na zmianę arbuza i ser 


Szaszłyki z cukinią:
  • ser halloumi kroimy w plastry, a następnie na pół
  • rozgrzewamy patelnię grillową
  • kawałki sera lekko smarujemy oliwą
  • rozgrzewamy patelnię grillową i obsmażamy ser z każdej strony kilka minut 
  • cukinię kroimy w plasterki (w przypadkiem większej w półksiężyce)
  • obtaczamy w oliwie i jednym wyciśniętym ząbku czosnku i soli 
  • grillujemy lub dusimy na patelni 
  • po usmażeniu, na cukinię wyciskamy sok z połowy cytryny i posypujemy połową łyżeczki suszonego tymianku 
  • cebulę czerwoną kroimy na pół i gotujemy 10 minut w wodzie, następnie rozdzielamy na łuski 
  • wszystkie składniki nadziewamy na patyczki: cukinie, ser, cebula, ser, cukinia 
 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz