Składniki na 10 kotlecików:
- szklanka suchej ciecierzycy
- pół pęczka świeżej kolendry
- kilka listków mięty
- łyżeczka mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół pęczka siekanego szczypiorku
- 1 papryczka chilli czerwona
- pół łyżeczki soli
- kubeczek jogurtu
- 2 łyżeczki tahini
- czubata łyżka siekanych listków mięty
Wykonanie:
- ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc
- odcedzamy i gotujemy ok 15 minut
- rozdrabniamy ciecierzycę blenderem na nieidealnie gładką masę
- dodajemy 3 łyżki wody
- 1 łyżkę mąki z ciecierzycy
- siekamy kolendrę, miętę, papryczkę i szczypiorek - dodajemy do masy
- masę przyprawiamy: solą, pieprzem, kolendrą, papryką, kardamonem, cynamonem
- lepimy kotleciki
- układamy na blasze wyłożone papierem do pieczenia
- smarujemy olejem
- pieczemy po 10 minut z każdej strony w piecu rozgrzanym do 180 stopni góra, dół
- jogurt rozdzielamy na dwie miseczki
- do jednej dodajemy świeżą miętę, do drugiej dwie łyżeczki tahini
- ciepłe falafele podajemy z sosami, można posypać świeżą kolendrą
przepyszne!
OdpowiedzUsuńprzepyszne!
OdpowiedzUsuń