wtorek, 24 marca 2015

Pralinki kokosowe Bounty

Tym razem wszechstronna kasza jaglana posłużyła mi do przygotowania pralinek ala Bounty. To pyszne kokosowe wnętrze w chrupkiej skorupce z czekolady.

 



Składniki:
  • pół szklanki kaszy jaglanej 
  • 80 g wiórek kokosowych
  • kilka łyżeczek cukru/syropu z agawy lub syropu klonowego
  • pół tabliczki czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
 Wykonanie:
  • pół szklanki kaszy zalewamy 1 i 1/4 szklanki wody
  • kaszę gotujemy pod przykryciem do wchłonięcia prawie całego płynu
  • kasza powinna być lekko rozgotowana, ale nadal powinien znajdować się w niej płyn (w razie potrzeby dodać)  
  • dodajemy wiórki kokosowe i cukier
  • mieszamy dokładnie i studzimy
  • w garnku rozgrzewamy olej kokosowy i rozpuszczamy czekoladę
  • z masy kokosowej formujemy kulki
  • obtaczamy je w rozpuszczonej czekoladzie
  • najlepiej nakłuć je na patyczek do szaszłyków i włożyć do garnka z czekoladą, wtedy łatwo i czysto obtoczymy kulki
  • wkładamy do papilotek
  • chłodzimy, podajemy kiedy czekolada stwardnieje 


2 komentarze: