Tym razem wszechstronna kasza jaglana posłużyła mi do przygotowania pralinek ala Bounty. To pyszne kokosowe wnętrze w chrupkiej skorupce z czekolady.
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 80 g wiórek kokosowych
- kilka łyżeczek cukru/syropu z agawy lub syropu klonowego
- pół tabliczki czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
- pół szklanki kaszy zalewamy 1 i 1/4 szklanki wody
- kaszę gotujemy pod przykryciem do wchłonięcia prawie całego płynu
- kasza powinna być lekko rozgotowana, ale nadal powinien znajdować się w niej płyn (w razie potrzeby dodać)
- dodajemy wiórki kokosowe i cukier
- mieszamy dokładnie i studzimy
- w garnku rozgrzewamy olej kokosowy i rozpuszczamy czekoladę
- z masy kokosowej formujemy kulki
- obtaczamy je w rozpuszczonej czekoladzie
- najlepiej nakłuć je na patyczek do szaszłyków i włożyć do garnka z czekoladą, wtedy łatwo i czysto obtoczymy kulki
- wkładamy do papilotek
- chłodzimy, podajemy kiedy czekolada stwardnieje
uwielbiam!
OdpowiedzUsuńKokosowe, moje ulubione...;)
OdpowiedzUsuń