Składniki:
- 2 podwójne piersi kurczaka
- pół małego kubeczka jogurtu
- 3-4 łyżki mąki z ciecierzycy
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 puszka pomidorów z puszki
- kilka łyżek przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
- świeża kolendra
- garść płatków migdałów
- Na pastę curry: 2 ząbki czosnku, 4 centymetry korzenia imbiru, uprażone na suchej patelni ziarna kolendry (ok 1,5 łyżeczki), 2 łyżeczki garam masala, 2 łyżeczki wiórek kokosowych, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 papryczka chilli, garść świeżej kolendry (mogą być łodyżki), 2 łyżeczki oleju (u mnie orzechowy może być dowolny), 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyzeczka mielonego kminku, 1 łyżeczka soli
- Na chlebek naan: (na ok 7 chlebków)
- 3 szklanki mąki typ 650
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3/4 szklanki letniej wody
- duża szczypta cukru
- pół łyżeczki soli
- 20g świeżych drożdży
- łyżka oleju
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- wszystkie składniki pasty curry łączymy w blenderze na jednolitą masę
- przygotowujemy kurczaka: kroimy piesi w grubą kostkę, solimy, nacieramy łyżką pasty curry, jogurtem i oprószamy mąką, odstawiamy na ok 30 minut
- mięso wstawiamy z marynatą do pieca w naczyniu żaroodpornym na 25 minut w temperaturze 180 stopni (góra, dół)
- w garnku o grubym dnie rozgrzewamy 4 łyżki pasty curry (jeśli zostanie, później można dodawać więcej do smaku)
- wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy do rozpuszczenia śmietanki
- dodajemy pomidory z puszki i podgrzewamy pod przykryciem ok 5 minut
- dodajemy kurczaka, mieszamy i gotujemy ok 10 minut na średnim ogniu
- sos zagęści się po dodaniu kurczaka, którego obtaczaliśmy w mące, jeśli jednak będzie za rzadki gotujemy dłużej aż się zagęści
- smakujemy, doprawiamy solą i ewentualnie dodajemy pasty curry
- posypujemy płatkami migdałów i świeżą kolendrą
- podajemy ze świeżym chlebkiem naan:
- drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem, odstawiamy na 5 minut
- do miski wsypujemy: mąkę, sól, proszek do pieczenia, dodajemy olej
- do suchych składników stopniowo dodajemy wodę i mleko
- zagniatając dodajemy wodę i mleko, do uzyskania dosyć mokrego, lepkiego ciasta
- przykrywamy ścierką w ciepłym miejscu i odstawiamy na min. 30 minut
- piec rozgrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem
- blachę wykładamy papierem do pieczenia
- ręką posmarowaną olejem odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką
- chlebki układamy na blasze, blachę wkładamy do pieca na górną półkę na ok 7 minut, obserwujemy aż będzie miał zrumienione plamki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz