czwartek, 12 marca 2015

Chicken Tikka Masala z chlebkiem naan

Jakiś czas temu pisałam jak wykonać własną pastę curry i to właśnie ona jest bazą kolejnego indyjskiego dania: Chicken Tikka Masala. Smak i aromat jest niepowtarzalny, a kurczak niesamowicie miękki i soczysty. Sos można podawać z ryżem, ale mi najlepiej smakuje z chlebkiem naan, który wbrew pozorom przygotowuje się bardzo łatwo, a jak miło maczać ciepły, pachnący, miękki chlebek w curry, albo na sam koniec wytrzeć nim sos z talerza.



Składniki:
  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • pół małego kubeczka jogurtu
  • 3-4 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 puszka pomidorów z puszki
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
  • świeża kolendra
  • garść płatków migdałów
  • Na pastę curry: 2 ząbki czosnku, 4 centymetry korzenia imbiru, uprażone na suchej patelni ziarna kolendry (ok 1,5 łyżeczki), 2 łyżeczki garam masala, 2 łyżeczki wiórek kokosowych, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 papryczka chilli, garść świeżej kolendry (mogą być łodyżki), 2 łyżeczki oleju (u mnie orzechowy może być dowolny), 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyzeczka mielonego kminku, 1 łyżeczka soli
  • Na chlebek naan: (na ok 7 chlebków)
  • 3 szklanki mąki typ 650
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • duża szczypta cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 20g świeżych drożdży
  • łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
  • wszystkie składniki pasty curry łączymy w blenderze na jednolitą masę
  • przygotowujemy kurczaka: kroimy piesi w grubą kostkę, solimy, nacieramy łyżką pasty curry, jogurtem i oprószamy mąką, odstawiamy na ok 30 minut
  • mięso wstawiamy z marynatą do pieca w naczyniu żaroodpornym na 25 minut w temperaturze 180 stopni (góra, dół)
  • w garnku o grubym dnie rozgrzewamy 4 łyżki pasty curry (jeśli zostanie, później można dodawać więcej do smaku)
  • wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy do rozpuszczenia śmietanki
  • dodajemy pomidory z puszki i podgrzewamy pod przykryciem ok 5 minut
  • dodajemy kurczaka, mieszamy i gotujemy ok 10 minut na średnim ogniu
  • sos zagęści się po dodaniu kurczaka, którego obtaczaliśmy w mące, jeśli jednak będzie za rzadki gotujemy dłużej aż się zagęści
  • smakujemy, doprawiamy solą i ewentualnie dodajemy pasty curry
  • posypujemy płatkami migdałów i świeżą kolendrą
  • podajemy ze świeżym chlebkiem naan:
Chlebki naan:
  • drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem, odstawiamy na 5 minut
  • do miski wsypujemy: mąkę, sól, proszek do pieczenia, dodajemy olej
  • do suchych składników stopniowo dodajemy wodę i mleko
  • zagniatając dodajemy wodę i mleko, do uzyskania dosyć mokrego, lepkiego ciasta
  • przykrywamy ścierką w ciepłym miejscu i odstawiamy na min. 30 minut
  • piec rozgrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem
  • blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • ręką posmarowaną olejem odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką
  • chlebki układamy na blasze, blachę  wkładamy do pieca na górną półkę na ok 7 minut, obserwujemy aż będzie miał zrumienione plamki

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz