Idzie wiosna i mamy coraz większą ochotę na zdrowe, lekkie i kolorowe dania. Uwielbiam jaskrawozielony kolor groszku i tym razem przygotowałam z niego makaron z sosem alla pesto. To groszek jest podstawą, ale nie zabrakło również ziół, klasycznie bazylii i mięty, która świetnie komponuje się z groszkiem. Do tego sok z limonki i czerwona, ostra papryczka, która doda nie tylko koloru ale i wyrazistego smaku. Całe danie ma aromatyczny i orzeźwiający smak.
- makaron rurki
- zielony groszek Bonduelle na parze (puszka lub torebka mrożonego)
- 1/4 limonki
- 4 łyżki oliwy
- garść świeżej bazylii
- garść świeżej mięty
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 ostra papryczka
- makaron gotujemy w osolonej wodzie
- przygotowujemy groszek: jeśli korzystamy z puszki, odcedzamy, w przypadku mrożonego wrzucamy na 4 minuty na wrzącą wodę
- w pojemniku robota kuchennego umieszczamy: czosnek, bazylię, miętę, sok z cytryny, oliwę i groszek (garść ziarenek odkładamy do ozdoby)
- miksujemy na dosyć gładką masę
- doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- pesto groszkowe mieszamy z makaronem i przekładamy na talerze
- na koniec posypujemy kilkoma groszkami w całości oraz posiekaną papryczką
- polewamy łyżką oliwy i ozdabiamy małymi listkami bazylii i mięty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz