sobota, 28 marca 2015

Pesto z groszku z miętą i chilli

Idzie wiosna i mamy coraz większą ochotę na zdrowe, lekkie i kolorowe dania. Uwielbiam jaskrawozielony kolor groszku  i tym razem przygotowałam z niego makaron z sosem alla pesto. To groszek jest podstawą, ale nie zabrakło również ziół, klasycznie bazylii i mięty, która świetnie komponuje się z groszkiem. Do tego sok z limonki i czerwona, ostra papryczka, która doda nie tylko koloru ale i wyrazistego smaku. Całe danie ma aromatyczny i orzeźwiający smak.
 




 Składniki:
  • makaron rurki
  • zielony groszek Bonduelle na parze (puszka lub torebka mrożonego)
  • 1/4 limonki
  • 4 łyżki oliwy
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżej mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 ostra papryczka
Wykonanie:
  • makaron gotujemy w osolonej wodzie
  • przygotowujemy groszek: jeśli korzystamy z puszki, odcedzamy, w przypadku mrożonego wrzucamy na 4 minuty na wrzącą wodę
  • w pojemniku robota kuchennego umieszczamy: czosnek, bazylię, miętę, sok z cytryny, oliwę i groszek (garść ziarenek odkładamy do ozdoby)
  • miksujemy na dosyć gładką masę
  • doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • pesto groszkowe mieszamy z makaronem i przekładamy na talerze
  • na koniec posypujemy kilkoma groszkami w całości oraz posiekaną papryczką
  • polewamy łyżką oliwy i ozdabiamy małymi listkami bazylii i mięty
W parze ze zdrowiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz