czwartek, 7 sierpnia 2014

Zdrowa przekąska: świeże warzywa z dipami



To podobno niewskazane, ale uwielbiam jeść oglądając telewizję. Pamiętam jak w domu czasami przygotowywałam wszystkim kolacje, każdy zaczynał jeść, a ja siedziałam nad swoim talerzem czekając na rozpoczęcie programu.
Najlepsza przekąska na wolny wieczór z filmem lub meczem, to taka której nie zjemy zbyt szybko, można oczywiście sięgnąć po pakę chipsów, ale to może źle się dla nas skończyć.
 Ze swojej strony polecam dip z warzywami pokrojonymi w słupki: marchewkami, selerem naciowym, ogórkiem, papryką.

Jeśli chodzi o dipy możemy zrobić tradycyjny humus czy guacamole lub  dowolnie eksperymentować.  Miłego chrupania!

Dip fasolowo-paprykowy (na zdjęciu):

  • Pół puszki białej fasoli
  • Pieczona zielona papryka (ok 30 min w 180 stoniach)
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Sól
  • Łyżka gorącej wody
  • Wszystko zmiksować w blenderze – dotyczy wszystkich dipów.


Dip z ciecierzycy i czerwonej papryki

  • Puszka ciecierzycy
  • Pieczona czerwona papryka
  • Mielona papryka słodka pół łyżeczki
  • Sół, oliwa 
Dip z avocado (ostrzegam: kolor nie będzie atrakcyjny, ale smak rewelacyjny)
  • Avocado
  • Mały pomidor
  • Ząbek czosnku
  • Oliwa
  • Sól, pieprz


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz