poniedziałek, 3 czerwca 2019

Serniczek truskawkowy na zimno z kaszą manną

Po dłuuugiej przerwie czas na nowy wpis. To pyszne i piękne truskawki skłoniły mnie, żeby wreszcie coś sfotografować i spisać:) Poniższy serniczek na zimno na bazie kaszy manny to szybki, lekkostrawny deser. Odpowiedni dla osób na diecie wątrobowej i dla łasuchów tradycyjnych również:)

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 300 g truskawek
  • 3 łyżki galaretki truskawkowej
  • 1 łyżeczka żelatyny opcjonalnie, gdyby truskawki puściły dużo wody wykonanie
  • 250 g chudego twarogu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru / ksylitolu


Wykonanie:

  • kaszę gotujemy na mleku i wodzie, dodajemy cukry 
  • ser blendujemy z 2 łyżkami mleka i mieszamy z kaszą 
  • 2/3 masy wkładamy do formy tortownicy, u mnie 18cm 
  • blendujemy truskawki w kilku łyżkach wody 
  • rozpuszczamy galaretkę, dodajemy do musu, a całość do masy z sera i manny, 
  • wlewamy na pierwszą warstwę
  • w razie gdyby masa truskawkową wyszła zbyt rzadka dodajemy jeszcze 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczone w gorącej wodzie
  • chłodzimy w lodówce do stężenia, ozdabiamy świeżymi truskawkami 






1 komentarz:

  1. Uwielbiam serniki na zimno. Takie połączenie musi być świetne :)

    OdpowiedzUsuń