wtorek, 16 stycznia 2018

Rożki pizzowe II - super przekąska na imprezy

Jakiś czas temu podawałam przepis na hawajskie rożki pizzowe, świetnie sprawdzały się jako przekąska na imprezę. Tym razem rożki z nowym farszem: kukurydza, oliwki, salami, ser żółty i oczywiście jak przystało na pizzę - oregano. Smaki idealnie się komponują, a kto ma jeszcze ochotę na nutkę słodyczy i orzeźwienia w tym zestawie może dorzucić trochę ananasa. 
Podajemy z sosem pomidorowym, czosnkowym lub keczupem, chociaż smakują rewelacyjnie nawet same. Znikają ekspresowo, polecam!



Składniki:

  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • kilka plasterków salami
  • garść tartego sera żółtego
  • 2 łyżki oliwek czarnych
  • 3 plastry ananasa (opcjonalnie)
  • 5 łyżek kukurydzy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki mleka lub jajko

Wykonanie:

  • kroimy salami, oliwki, ananasa
  • mieszamy z kukurydzą i żółtym serem
  • ciasto francuskie kroimy wzdłuż na 3 części i dalej na kwadraty
  • każdy kawałek ciasta nadziewamy łyżką farszu
  • zlepiamy boki dokładnie, można przygnieść widelcem
  • trójkąty smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypujemy oregano
  • pieczemy w temperaturze 180 stopni góra, dół ok 29 minut obserwując czy ciasto zarumieniło się już od góry i od spodu




3 komentarze:

  1. są super :) mój Luby by chętnie na koalcje takie wcinał ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie :) Muszę zrobić na następną imprezkę :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    http://domnatacie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń