Korzystając z faktu, że na targach można jeszcze dostać pomidory o smaku pomidora, a nie gąbki, polecam przygotowanie pysznego sosu do spaghetti z zapiekanych pomidorów i boczku wędzonego. To idealne danie na pierwsze jesienne dni, jeszcze trochę smakuje latem, ale przyjemnie rozgrzewa z chłodniejszy dzień.
Ja użyłam mieszanki wszelkich pomidorów: malinowych, podłużnych i żółtych (mam słabość szczególnie do tych ostatnich). Pomidorki, czosnek, oliwa i tymianek już same w sobie są pyszne, ale z dodatkiem boczku wędzonego sos staje się bardziej sycący i aromatyczny. Na koniec makaron dodajemy do sosu dzięki czemu smaki lepiej się przenikną.
Składniki:
- makaron spaghetti
- 8 pomidorów (np. mieszanka: malinowe, podłużne, żółte)
- 2 ząbki czosnku
- 4 gałązki tymianku
- 2 łyżki oliwy
- 15 deko boczku wędzonego
Wykonanie:
- pomidory oparzamy i obieramy ze skórki a następnie kroimy w kostkę
- czosnek kroimy w cienkie plasterki
- od boczku odcinamy skórkę, mięso kroimy w kostkę
- do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę, wrzucamy pomidory, boczek oraz skórkę, tymianek i czosnek
- zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni, góra dół
- makaron gotujemy al dente i odcedzamy
- makaron dodajemy do pomidorów, przyprawiamy solą i pieprzem
- zapiekamy dodatkowe 5 minut
- można podawać ze świeżymi ziołami lub tartym parmezanem
sycący aromatyczny obiad, pychota!
OdpowiedzUsuńCos dla mojej rozdzinki
OdpowiedzUsuńZapowiada się smacznie
OdpowiedzUsuńTakiego spagetti jeszcze nie jadłam, a uwielbiam makarony! Moim ulubionym daniem jest gnochii ze szpinakiem, według tego przepisu https://najlepszewkuchni.pl/przepis/gnocchi-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami-3901.html - moglabym je przygotowywać dosłownie codziennie!
OdpowiedzUsuń