sobota, 30 września 2017

Spaghetti z zapiekanym sosem z pomidorów i boczku

Korzystając z faktu, że na targach można jeszcze dostać pomidory o smaku pomidora, a nie gąbki, polecam przygotowanie pysznego sosu do spaghetti z zapiekanych pomidorów i boczku wędzonego. To idealne danie na pierwsze jesienne dni, jeszcze trochę smakuje latem, ale przyjemnie rozgrzewa z chłodniejszy dzień.
Ja  użyłam mieszanki wszelkich pomidorów: malinowych, podłużnych i żółtych (mam słabość szczególnie do tych ostatnich). Pomidorki, czosnek, oliwa i tymianek już same w sobie są pyszne, ale z dodatkiem boczku wędzonego sos staje się bardziej sycący i aromatyczny. Na koniec makaron dodajemy do sosu dzięki czemu smaki lepiej się przenikną.


 
Składniki: 

  • makaron spaghetti
  • 8 pomidorów (np. mieszanka: malinowe, podłużne, żółte)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 15 deko boczku wędzonego

Wykonanie: 

  • pomidory oparzamy i obieramy ze skórki a następnie kroimy w kostkę
  • czosnek kroimy w cienkie plasterki
  • od boczku odcinamy skórkę, mięso kroimy w kostkę
  • do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę, wrzucamy pomidory, boczek oraz skórkę, tymianek i czosnek
  • zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni, góra dół
  • makaron gotujemy al dente i odcedzamy
  • makaron dodajemy do pomidorów, przyprawiamy solą i pieprzem
  • zapiekamy dodatkowe 5 minut
  • można podawać ze świeżymi ziołami lub tartym parmezanem


4 komentarze:

  1. sycący aromatyczny obiad, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego spagetti jeszcze nie jadłam, a uwielbiam makarony! Moim ulubionym daniem jest gnochii ze szpinakiem, według tego przepisu https://najlepszewkuchni.pl/przepis/gnocchi-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami-3901.html - moglabym je przygotowywać dosłownie codziennie!

    OdpowiedzUsuń