wtorek, 3 lutego 2015

Placuszki z batatów z tajskim sosem pomidorowym

Dla miłośników placków ziemniaczanych, mam propozycję na małą odmianę. To kolejny przepis inspirowany książeczką z przepisami Kuchnia Tajska: pyszne placuszki ze słodkich ziemniaków z tajskimi dodatkami: kolendrą, sosem sojowym i chilli. Do tego rewelacyjny sos z czosnkiem, imbirem i sokiem z limonki, do wykorzystania również jako dodatek do innych dań.




Placki, składniki:

  • 500g batatów (u mnie był to jeden duży)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • garść świeżej kolendry
  • 1 jajko (w oryginalnym przepisie nie ma, ale wg mnie lepiej skleja masę)
  • 2 łyżki mąki + kilka do obtaczania

Wykonanie:
  • w robocie kuchennym lub na tartce ścieramy drobno bataty
  • do rozdrabniacza wrzucamy kolendrę, czosnek i chilli a następnie łączymy z batatami
  • dodajmy sos sojowy, jajko, mąkę
  • tworzymy kuleczki i spłaszczamy na placuszki
  • obtaczamy w mące
  • smażymy na mocno rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto
  • należy formować cienkie placki, żeby usmażyły się w środku  
  • gotowe placki odsączamy na ręczniku papierowym, posypujemy świeżą kolendrą i podajemy z sosem 
Tajski sos pomidorowy:

  • rozgrzać łyżkę oleju na patelni lub w rondlu o grubym dnie
  • wrzucić drobno posiekany 1 ząbek czosnku i 2 cm posiekanego imbiru
  • smażyć 1 minutę
  • dodać 3/4 puszki krojonych pomidorów
  • gotować aż odparuje część wody
  • wyłączyć i dodać 2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżkę soku z limonki

1 komentarz:

  1. cudowny przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas: blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń