Dzisiaj proponuję zupę, która rozjaśni trochę szare zimowe dni. Jest bardzo szybka w przygotowaniu i smaczna. Opcjonalnie można przygotować do niej jogurt buraczkowy, który stanowi zarówno piękny akcent kolorystyczny jak i dodatkowy walor smakowy, ponieważ słodko-kwaśny jogurt balansuje doskonale nasz krem z groszku. Zupę można ozdobić równie dobrze kleksem zwykłego jogurtu lub śmietany.
- 1 opakowanie groszku mrożonego
- 4 szklanki wody
- 1 łyżka masła klarowanego
- biała część pora
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 kubeczek jogurtu (opcjonalnie)
- 1 mały pieczony burak (opcjonalnie)
- w garnku rozgrzewamy masło
- pora kroimy drobno, lekko solimy i podsmażamy na maśle
- dodajemy mrożony groszek
- zalewamy wodą
- dodajemy sól
- gotujemy ok 30 minut
- pod koniec dodajemy kurkumę
- wszystko blendujemy na dosyć gładką masę
- na koniec można dodać więcej wody jeśli uznamy, że konsystencja jest zbyt gęsta
- opcjonalnie przygotowujemy buraczany jogurt
- pieczemy 1 buraczka w folii ok godzinę
- obieramy, kroimy w grubą kostkę i dorzucamy do jogurtu
- dokładnie mieszamy, odstawiamy na kilka minut
- gotową zupę ozdabiamy kleksem różowego jogurtu

Ciekawi mnie jego smak :)
OdpowiedzUsuń