środa, 10 stycznia 2018

Zupa z mrożonego zielonego groszku

Dzisiaj proponuję zupę, która rozjaśni trochę szare zimowe dni. Jest bardzo szybka w przygotowaniu i smaczna. Opcjonalnie można przygotować do niej jogurt buraczkowy, który stanowi zarówno piękny akcent kolorystyczny jak i dodatkowy walor smakowy, ponieważ słodko-kwaśny jogurt balansuje doskonale nasz krem z groszku. Zupę można ozdobić równie dobrze kleksem zwykłego jogurtu lub śmietany. 


Składniki:
  • 1 opakowanie groszku mrożonego 
  • 4 szklanki wody 
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • biała część pora
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 kubeczek jogurtu (opcjonalnie)
  • 1 mały pieczony burak (opcjonalnie) 
Wykonanie:
  • w garnku rozgrzewamy masło 
  • pora kroimy drobno, lekko solimy i podsmażamy na maśle
  • dodajemy mrożony groszek 
  • zalewamy wodą 
  • dodajemy sól 
  • gotujemy ok 30 minut
  • pod koniec dodajemy kurkumę 
  • wszystko blendujemy na dosyć gładką masę 
  • na koniec można dodać więcej wody jeśli uznamy, że konsystencja jest zbyt gęsta 
  • opcjonalnie przygotowujemy buraczany jogurt 
  • pieczemy 1 buraczka w folii ok godzinę 
  • obieramy, kroimy w grubą kostkę i dorzucamy do jogurtu 
  • dokładnie mieszamy, odstawiamy na kilka minut 
  • gotową zupę ozdabiamy kleksem różowego jogurtu 

1 komentarz: