wtorek, 20 lutego 2018

Najlepsze pulpety cielęce w warzywnym sosie pomidorowym

Pulpeciki z tego przepisu wychodzą nieziemsko miękkie, bardzo aromatyczne i myślę, że przypadną do gustu zarówno dorosłym jak i dzieciom. Pulpety są przyprawione duszonym porem, czosnkiem, oregano, majerankiem i sosem sojowym, natomiast do sosu dodajemy marchewkę, selera i cebulkę. Mięso można podmienić na indyka lub wieprzowinę, ale zapewniam, że cielęcina wygrywa miękkością i wartościami odżywczymi. Pysznie smakują z kaszą jęczmienną lub ziemiankami. 


Składniki: 
  • 800g mięsa mielonego z cielęciny 
  • 1 jajko
  • 1 por (biała część)
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 1/2 łyżeczki majeranku 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 4 łyżki bułki tartej 
  • 3 łyżki mąki 
  • 3 łyżki oleju 
  • 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • pół szklanki śmietanki 18% 
  • 1 duża marchewka 
  • 1/2 małego selera
  • 1/2 cebuli 
  • 2 liście laurowe 
  • 3 ziela angielskie
Wykonanie:
  • marchewkę, selera i cebulę ścieramy na tartce o grubych oczkach 
  • warzywa przekładamy do garnka, zalewamy 1l wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz solimy, gotujemy pod przykryciem 
  • w oddzielnym naczyniu rozgrzewamy łyżkę i podsmażamy drobno posiekanego pora aż zmięknie
  • mięso dokładnie mieszamy z solą, pieprzem, ziołami, sosem sojowym, jajkiem i bułką tartą 
  • z mięsa formujemy pulpety i obtaczamy w mące
  • w sporym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej 
  • pulpety obsmażamy z każdej strony 
  • zalewamy nastawionym wcześniej wywarem warzywnym 
  • gotujemy ok 40 minut 
  • po tym czasie odlewamy troszkę sosu i rozrabiamy w nim koncentrat pomidorowy i śmietankę 
  • po zagotowaniu sprawdzamy czy sos jest wystarczająco gęsty, jeśli nie, zagęszczamy łyżką mąki rozmąconej z sosem 

2 komentarze: