niedziela, 17 maja 2015

Pieczarki faszerowane - najlepsze nadzienie!

Udało mi się kupić, piękne, duże pieczarki - wręcz prosiły się o nafaszerowanie:) Do nadzienia użyłam moich ulubionych produktów: bakłażan, czosnek, pomidory, czarne oliwki, a do tego ser z niebieską pleśnią. Danie można podać z grzankami z bagietki lub ułożyć je na liściach ulubionej sałaty lub szpinaku.



Składniki:
  • kilka dużych pieczarek
  • garść oliwek czarnych
  • 2 bakłażany
  • 2 pomidory
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ser z niebieską pleśnią typu lazur
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  • odcinamy nóżki od pieczarek i siekamy
  • wydrążamy łyżką część blaszki
  • pieczarki skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 5-10 minut
  • bakłażana obieramy, siekamy w małą kostkę, solimy i smażymy na oliwie do miękkości
  • dodajemy posiekane: oliwki, pomidora, czosnek
  • doprawiamy do smaku pieprzem
  • pieczarki wyjmujemy z pieca i nadziewamy, wstawiamy na kolejne 5 minut
  • po tym czasie rozkruszamy ser i wkładamy do pieca aż się lekko rozpuści

2 komentarze:

  1. Fantastyczne!
    I bez grama mięsa, które zwykle pakuje się do faszerowania wszystkiego.
    Jadam mięso, ale do warzyw lubię najbardziej farsze bezmięsne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe na majową imprezkę!

    OdpowiedzUsuń