niedziela, 10 maja 2015

Cheeseburger bez mięsa

Ostatnio usłyszałam teorię od jednej z wegetarianek, że tak naprawdę smak hamburgerów w restauracjach fastfoodowych tworzą dodatki. W gruncie rzeczy zgadzam się z tym, kiedy myślę o hamburgerach z McDonalda, które głównie kojarzą mi się z ogórkiem i cebulką. Na pewno nie można tej teorii dopasować do soczystych hamburgerów z prawdziwego zdarzenia i sama lubię moje domowe mięsne burgery, gdzie i mięso i dodatki tworzą niepowtarzalny smak, ale tym razem proponuję wegetariańskiego cheeseburgera, który na pewno zasmakuje również mięsożercom, bo ma bardzo bogaty smak!



Składniki:
  • bułki hamburgerowe
  • 1 duża papryka czerwona
  • 300g pieczarek
  • 1 spora cebula
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • pieprz do smaki
  • sól
  • ser żółty w grubych plastrach
  • masło/olej/oliwa do smażenia
Wykonanie:
  • pieczarki kroimy w plasterki
  • na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego lub oleju
  • wrzucamy pieczarki i solimy, żeby puściły sok i nie przypaliły się
  • smażymy pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości
  • po kilku minutach odkrywamy aż woda odpasuje
  • na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy
  • paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka
  • wrzucamy na patelnię, solimy, przykrywamy i smażymy aż zmiękną
  • kiedy cebula i papryka będą gotowe wrzucamy do nich pieczarki
  • polecamy sosem Worcester i posypujemy pieprzem
  • mieszamy i smażymy 2 minuty razem
  • do bułek wkładamy po plastrze sera i wkładamy do rozgrzanego pieca (180stopni)
  • kiedy ser lekko się rozpuści, a bułki będą ciepłe nadziewamy je farszem z patelni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz