czwartek, 20 sierpnia 2015

Pizza hawajska light z piwem marcowym

Mówi się, że pizza to jeden z najzdrowszych fast foodów, a i tak u niektórych budzi wyrzuty sumienia. Dzisiaj prezentuję lżejszą, zdrowszą wersję pizzy hawajskiej, przygotowanej ze świeżym, soczystym i naturalnie słodkim ananasem, ziarnami kukurydzy prosto z kolby, na chrupiącym cieście z mąki pełnoziarnistej i chudą, wędzoną piersią kurczaka. Do pizzy świetnie pasuje piwo marcowe.


Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 100 ml letniej wody
  • jedna czubata łyżka świeżych drożdży
  • 3/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka oliwy 

Wykonanie: 

  • w misce mieszamy mąkę, oliwę i sól 
  • drożdże wkruszamy do wody, dodajemy szczyptę cukru i mąki, odstawiamy na kilka minut 
  • dodajemy drożdżową miksturę do mąki i wyrabiamy ciasto (powinno być miękkie, elastyczne, ale nie lepiące, w razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki)
  • rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni a ciasto przykryte ściereczką odstawiamy do wyrościęcia na min. 20 minut w ciepłe miejsce, w tym czasie przygotowujemy dodatki do pizzy

Dodatki:

  • pół świeżego ananasa
  • 1 kolba kukurydzy
  • kilka plasterków wędzonej piersi kurczaka 
  • ser żółty tarty 
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/2 łyżeczki oregano 
  • 1/2 łyżeczki soli 

Sos: 

  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku 

Wykonanie całości: 

  • blachę spryskujemy oliwą i lekko oprószamy mąką (najlepiej użyć okrągłej formy od tortownicy)
  • wyrośnięte ciasto rozciągamy na kształt płaskiego koła
  • przecier pomidorowy mieszamy z oregano, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem
  • ananasa obieramy i kroimy w kostkę 
  • ziarna kukurydzy odcinamy od kolby 
  • ciasto smarujemy sosem pomidorowym
  • na tym układamy plasterki wędzonej piersi kurczaka
  • posypujemy kukurydzą i ananasem
  • wkładamy do pieca, włączamy termoobieg  na 8 minut 
  • po tym czasie pizzę posypujemy tartym serem i bez termoobiegu pieczemy jeszcze przez 4 minuty 
  • podajemy z sosem czosnkowym 
  • popijamy piwem marcowym


Kulinarne inspiracje z Love Beer

1 komentarz: