wtorek, 29 grudnia 2020

Trójkątne przekąski z ciasta francuskiego

 Niezawodne na szybkie przekąski ciasto francuskie tym razem polecam nadziać na dwa sposoby: - farszem z pieczarkami, boczkiem wędzonym i cebulką oraz szpinakiem, czosnkiem, fetą, przyprawione gałka muszkatołową. Upieczone przekąski pieczarkowe warto posypać dla świeżości natką pietruszki, a szpinakowe świeżo startym serem np. pecorino lub parmezanem. 


 Składniki i przygotowaniu farsz I: 

  • rulon ciasta francuskiego 
  • 300 g pieczarek 
  • pół cebulki 
  • kilka plasterków wędzonego boczku 
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania

Wszystkie składniki kroimy drobno i smażymy. Kiedy farsz przestygnie z ciasta francuskiego wycinamy kółka i układamy na środku farsz. Zaginany z 3 stron tworząc kształt trójkąta i zaciskając rogi. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni, góra, dół. 

Składniki i przygotowaniu farsz II:

  • pół opakowania mrożonego szpinaku 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 2 łyżki pokruszonej fety 
  • odrobina twardego sera do posypania 

Szpinak z przeciśniętym czosnkiem i przyprawami dusimy kilka minut. Na koniec, po wyłączeniu gazu dodajemy fetę i dokładnie mieszamy. Nadziewany i pieczemy ciasto tak samo jak w powyższej wersji. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz