środa, 8 lipca 2015

Pyszna pizza która zawsze wychodzi

Kiedyś przygotowanie pizzy kojarzyło mi się z długotrwałym i mozolnym przygotowywaniem ciasta, ale na szczęście opracowałam szybką recepturę, która nigdy nie zawodzi. Przygotowanie ciasta zajmuje kilka minut, w czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy dodatki i rozgrzewamy piec, pieczemy 15 minut i gotowe!
Moja ulubiona pizza to carbonara, o której pisałam tutaj przy okazji Tłustego Czwartku, ale w letnie dni ma ochotę na świeże, lżejsze smaki, dlatego proponuję dwa rodzaje, które kuszą dodatkiem świeżej, zielonej bazylii i rukoli.

 


Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej 650
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • ok 200 ml lekko ciepłej wody
  • szczypta cukru
Wykonanie:
  • Do małego naczynka wlewamy 100 ml wody, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, szczyptę mąki i mieszamy - odstawiamy na chwilę
  • do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę, mieszamy
  • wodę z drożdżami dodajemy do mąki i mieszamy
  • stopniowo dodajemy kolejne 100ml wody, wyrabiając ciasto i regulujemy ilość wody w zależności od konsystencji powinna być elastyczna, miękka, ale nie lepiąca i powinna odchodzić od ręki
  • ciągle wyrabiając dostosowujemy ilość wody i ewentualnie oprószamy lekko mąką
  • formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas przygotowania składników (ja zazwyczaj włączam piec, a miskę przykrytą ściereczką stawiam na kuchence, która nagrzewa się od pieca)
  • formę od tortownicy posypujemy mąką i rozciągamy na niej polowe ciasta  
Dodatki:
  • I: sos pomidorowy: pomidory z puszki, 1 posiekany ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonego oregano, kilka pieczarek pokrojonych w plastry, tarta mozarella lub inny ser żółty, garść świeżej bazylii
  • II: sos pomidorowy (jak powyżej), pieczarki, ser, rukola, szynka parmeńska
w obydwu wypadkach ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy plastry pieczarek, pieczemy 8 minut w 200 stopniach z termoobiegiem
na kolejne 4 minuty włączamy termoobieg, a pizzę posypujemy serem (jeśli dodamy go wcześniej, zbytnio się przypiecze)
na pizzę I po upieczeniu układamy  świeże listki bazylii
na pizzę II układamy rukolę i porwaną szynkę

1 komentarz: