czwartek, 9 lipca 2015

Pasta alla Norma - makaron po sycylijsku

Zainspirowana pobytem na Sycylii, dzielę się przepisem na najpopularniejsze na wyspie danie, pasta alla Norma:
makaron z bakłażanem, pomidorami, bazylią i soloną ricottą – ricota salta (jest to ser o gąbczastej, suchej konsystencji i aromacie sera dojrzewającego, świetnie nadaje się do rozkruszania na dania makaronowe czy grillowane warzywa lub sałatki zamiast dodatku soli). Ten ostatni składnik udało mi się kupić w czasie podroży, ale można go zastąpić innym słonym serem żółtym lub fetą (ale w tedy już nie będzie to danie włoskieJ ).  Do swojego dania użyłam też typowo sycylijskiego makaronu casarecce, jego zawijasy świetnie zbierają pyszny sos, można go dostać w polskich sklepach bez problemu, ale kto woli może zastąpić innym kształtem.


Składniki: 
  • makaron casarecce (lub inny: np. rurki, penne)
  • 1 duży makaron
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub 4 spore bardzo dojrzałe pomidory
  • 1 duży bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • garść świżych listków bazylii
  • sól, pieprz, oliwa do smaku
Wykonanie:

  • bakłażana kroimy w grubą kostkę, solimy i smazymy na oliwie pod przykryciem, możemy lekko podlewać wodą, żeby bakłażan zmiękł
  • pod koniec smażenia dorzucamy pokrojony w drobną kostkę czosnek
  • dodajemy pomidory, oregano i pieprz, mieszamy
  • ugotowany makaron odcedzamy, przerzucamy na patelnię  z sosem i mieszamy
  • przekładamy na talerze, posypujemy bazylią i rozkruszamy soloną ricottę


A na koniec jeszcze migawka wakacyjna, żeby lepiej poczuć sycylijski klimat...


1 komentarz:

  1. Ten przepis kojarzy mi się z komisarzem Montalbano (postać z książek Camilleri i serialu włoskiego) - on kochał jeść (jak większość włochów), ja używam do niego półtwardego sera owczego i podaję z maccheroni.

    OdpowiedzUsuń