niedziela, 5 kwietnia 2015

Sałatka wielkanocna z jajkami

W tym roku na moim stole zagościła wyjątkowo kolorowa sałatka i choć za oknem o dziwo prószył śnieg, sałatka była zdecydowanie wiosennym akcentem. Smak był miłą odmianą od tradycyjnych majonezowych wersji i świetnie komponował się z innymi daniami na stole.



Składniki:
  • roszponka
  • 4 jajka
  • garść grzanek czosnkowych
  • burak
  • dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
  • jajka gotujemy na twardo, obieramy 
  • ostudzone jajka wrzucamy do świeżo wyciśniętego soku z buraka, lub zakwasu z buraków z butelki
  • pozostawiamy jajka na 2 godziny, uważając żeby się nie dotykały i były całkowicie przykryte
  • buraka obranego i polanego oliwą pieczemy w piecu w folii około godzinę
  • roszponkę płuczemy i wykładamy
  • na niej układamy jajka
  • posypujemy grzankami
  • wykładamy buraczka pokrojonego w kostkę
  • składniki sosu łączymy i polewamy całość


A na koniec życzę wszystkim czytelnikom i znajomym Wesołych Świąt Wielkanocnych!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz