niedziela, 4 lipca 2021

Pesto cukiniowe

Sezon na cukinię 2021 otwieram domowym pesto. Zioła z balkonu są w tym roku dla mnie dużą inspiracją kulinarną, stąd pomysł na pesto. W trakcie przygotowania okazało się, że nie mam wystarczającej ilości bazylii, a dzięki dodatkowi cukinii otrzymujemy więcej aromatycznego, kremowego sosu. 

Pesto cukiniowe to pyszny dodatek nie tylko do makaronu, ale również do chleba, zapiekanek z mozzarellą i pomidorem, pieczonych młodych ziemniaków, a nawet ryb. Warto zrobić więcej i wypróbować na kilka sposobów:) 


Składniki:

  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • kawałek (według uznania)  sera Grana Padano (lub inny twardy ser)
  • garść listków bazylii
  • 3 gałązki oregano* opcjonalnie 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 mała cukinia lub pół większej 
  •  3 łyżki oliwy 

Wykonanie: 

  • czosnek, ser, migdały i bazylię i 2 łyżki oliwy zblendować
  • na łyżce oliwy dusić pokrojoną w kostkę, osoloną cukinię 
  • po przestygnięciu zmiksować z resztą sosu
  • podawać z makaronem spaghetti i świeżo startym serem 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz