środa, 31 marca 2021

Bułeczki z krzyżem - wielkopostne Hot Cross Buns

 Co roku opowiadam o tych bułeczkach uczniom w nawiązaniu do wielkanocnych zwyczajów w UK, a dopiero w tym roku pierwszy raz je upiekłam. Okazały się pyszniejsze niż myślałam. Sekretem są aromatyczne przyprawy: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa i skórka pomarańczowa oraz tajemniczy składnik: glazura z dżemu morelowego, który dodaje ciekawego owocowego posmaku i niesamowitego połysku. Myślę, że trik z połyskiem będę stosowała do innych wypieków drożdżowych:) Poniższy przepis to połączenie kilku receptur i filmików na YouTube, które obejrzałam w poszukiwaniu idealnych bułeczek:) Tradycyjnie jada się je w Wielki Piątek, więc jeśli macie składniki, polecam zabrać się do pracy już teraz:) 


Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 1 saszetka suchych drożdży 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko 
  • 80g masła
  • 1 szklanka mleka 
  • 3/4 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • skórka z jednej pomarańczy 
  • garść rodzynek namoczonych we wrzątku 
  • 3/4 szklanki mąki i kilka łyżek wody do krzyżyków 
  • 3

 Wykonanie: 

  • masło rozpuszczamy w rondelku i mieszamy z mlekiem 
  • do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, jajko i przyprawy 
  • do suchych składników dodajemy letnie mleko z masłem 
  • wyrabiamy kilka minut (u mnie mikser z hakiem) 
  • pod koniec dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową i chwilę wyrabiamy 
  • odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę 
  • dzielimy na bułeczki i układamy na blasze na kolejne ok 30 min.
  • mieszamy mąkę z wodą na gęstą konsystencję, przekładamy do woreczka strunowego, odcinamy róg i wyciskamy krzyżyki  
  • pieczemy w 190 stopniach ok 17-20 minut (obserwujemy:) 
  • kiedy lekko przestygną w garnuszku rozpuszczamy dżem i smarujemy nim dokładnie bułeczki z wierzchu 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz