niedziela, 28 grudnia 2014

Koszyczki pieczarkowe, porowe i łososiowo-porowe

Jak wiadomo potrzeba jest matką wynalazku. Tak powstały przekąski, które dziś prezentuję. Któregoś dnia chciałam zrobić tartę z ciasta francuskiego z nadzieniem z pora. Niestety okazało się, że naczynie na tartę pękło. Zamiast tego postanowiłam użyć formy na muffinki, efekt był na tyle zadowalający, że teraz robię je prawie na każdą imprezę i często dostaje zapytanie o przepis, dla zainteresowanych szczegóły poniżej.



Składniki
  • ciasto francuskie
  • śmietana 18%
  • jajka
  • łosoś / pory / pieczarki

Wykonanie: 

Moje ulubione - porowe
  • pory kroimy drobno, solimy i podsmażamy do miękkości na maśle 
  • z ciasta francuskiego wykrawamy kółka np. szklanką
  • układamy je w formie lekko dociskając do dna i ścianek
  • wykładamy po łyżce ostudzonych i doprawionych porów
  • w miseczce mieszamy 2 jajka i 2 czubate łyżki śmietany, sól i pieprz
  • masę nakładamy na pory
  • pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach

Dwa w jednym łososiowo-porowe
  • wszystko jak w przepisie powyżej, ale dodajemy też posiekanego łososia wędzonego 
  • uważamy z solą, ze względu na słonego łososia 
 Idealne do barszczyku - pieczarkowe 
  • z ciasta francuskiego wycinamy kółka
  • układamy w formie na muffinki 
  • przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia i obciążamy go np. suchą fasolą lub ryżem
  • pieczemy 15 minut, następnie wyjmujemy papierki i obciążenie
  • pieczemy jeszcze 5 minut 
  • wyjmujemy do ostudzenia - tak powstają gotowe do napełnienia koszyczki
  • pieczarki obieramy i rozdrabniamy w blenderze
  • solimy, pieprzymy i obsmażamy 
  • ostudzonym farszem napełniamy miseczki z ciasta 



Przekąski Sylwestrowe

1 komentarz: