środa, 31 grudnia 2014

Rolada makowo-cytrynowa

Pyszna rolada, bazująca na tradycyjnym cieście świątecznym piegusku. Po pokrojeniu otrzymujemy ciasteczka - ślimaczki. Masa to miła odmiana od wszechobecnych słodkości świątecznych - krem cytrynowy.


Składniki:

Ciasto:
  • 3/4 szklanki maku
  • 3/4 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Masa: 
  • 1/2 kostki margaryny Palma Bielmar
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki cukru pudru 
 Wykonanie: 
  • ubijamy białka na sztywno
  • dodajemy 3 łyżki cukru i ponownie miksujemy
  • żółtka mieszamy z pozostałym cukrem i dodajemy do białek
  • łączymy trzepaczką, dodajemy olej
  • dodajemy mąkę, mak, proszek do pieczenia ponownie łącząc z masą jajeczną
  • wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • pieczemy 12 minut w 190 stopniach
  • zdejmujemy na wilgotną ściereczkę i zawijamy
  • czekamy aż przestygnie, w tym czasie robimy masę 
  • gotujemy budyń dodając do niego skórkę otartą z 1 cytryny i sokiem z połowy cytryny
  • margarynę miksujemy z sokiem z połowy cytryny i cukrem pudrem
  • kiedy budyń ostygnie dodajemy po łyżce do margaryny do uzyskania gładkiej masy  
  • roladę rozwijamy ze ściereczki, smarujemy 3/4 powierzchni masą i zawijamy
 
Ciasta czy ciasteczka?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz