czwartek, 17 marca 2016

Kotleciki z komosy ryżowej po grecku czyli Superfood w Twojej kuchni

Komosa ryżowa wyglądem przypomina kaszę, nazwą ryż, ale w smaku i konsystencji nie da jej się porównać do żadnego z nich. Zazwyczaj je się ją w sałatkach, albo jako dodatek do mięs i ryb. Ja polecam wypróbować w formie kotlecików, jest wtedy chrupiąca i pyszna. Do kotlecików można dodać ulubione dodatki, sery, warzywa, ale dla mnie absolutnym hitem jest w nich czarnuszka, którą w ostatnim czasie najchętniej dodawałabym do wszystkiego. I na koniec - smażone, nie znaczy niezdrowe, smażąc na oleju kokosowym dbamy o zdrowie.
Kotleciki można podać na obiad, kolację, lub zabrać ze sobą do pracy lub szkoły na lunch.

 

Składniki:
  • 3/4 szklanki komosy ryżowej przed ugotowaniem
  • 2 jajka
  • 3 grube plastry sera halloumi lub fety
  • 1 łyżeczka ziaren czarnuszki
  • 1/2 małej cebulki
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego do smażenia
  • do podania: pomidorki koktajlowe, liście świeżego szpinaku, oliwa, sól, pieprz, oregano
Wykonanie:

  • w garnku zagotowujemy 1,5 szklanki wody, kiedy sie zagotuje wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut pod przykryciem, odstawiamy pod przykrywką na 15 minut, a następnie studzimy
  • 2 garści szpinaku blanszujemy, aż lekko zmięknie i odciskamy z niego wodę
  • fetę, cebulę, paprykę kroimy w kostkę (cebulkę najdrobniej)
  • jajka roztrzepujemy, dodajemy czarnuszkę i łączymy wszystkie składniki
  • z masy formujemy średniej wielkości kotleciki
  • na patelni rozgrzewamy olej kokosowy
  • kotleciki smażymy z 2 stron na złoto
  • podajemy z sałatką ze szpinaku, pomidorków koktajlowych z dodatkiem oregano i oliwy


Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl 

Superfood w Twojej kuchni

2 komentarze:

  1. wyglądają apetycznie. Chętnie wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tego typu dania. Do tego świetnie pasowałby sos czosnkowy albo tzatziki

    OdpowiedzUsuń