środa, 23 marca 2016

Dwie ciekawe sałatki Wielkanocne

Dzisiaj przypominam dwie pyszne i pięknie prezentujące się sałatki Wielkanocne, które świetnie sprawdziły się u mnie na świątecznym stole w ubiegłym roku.

 Sałatka z burakiem i "zdekonstruowanym" jajkiem:) 


Składniki:
  • 2 buraki
  • 4 jajka
  • pół czerwonej cebuli
  • pół małego kubeczka jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Wykonanie: 
  • buraki owijamy w folię i pieczemy w piecu ok 60 minut powinny być miękkie (można również gotować)
  • obieramy i kroimy w grubą kostkę
  • cebulę siekamy bardzo drobno, solimy i odstawiamy żeby zmiękła
  • jajka gotujemy na twardo, obieramy, oddzielamy białka od żółtek
  • białka kroimy w kostkę
  • żółtka rozkruszamy w palcach na drobno
  • białka, buraczki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z jogurtem i majonezem
  • posypujemy żółtkami i natką pietruszki

Sałatka z roszponką, "różowymi" jajkami i grzankami  

Składniki: 
  • roszponka
  • 4 jajka
  • garść grzanek czosnkowych
  • burak
  • dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
  • jajka gotujemy na twardo, obieramy 
  • ostudzone jajka wrzucamy do świeżo wyciśniętego soku z buraka, lub zakwasu z buraków z butelki
  • pozostawiamy jajka na 2 godziny, uważając żeby się nie dotykały i były całkowicie przykryte
  • buraka obranego i polanego oliwą pieczemy w piecu w folii około godzinę
  • roszponkę płuczemy i wykładamy
  • na niej układamy jajka
  • posypujemy grzankami
  • wykładamy buraczka pokrojonego w kostkę
  • składniki sosu łączymy i polewamy całość

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz