niedziela, 14 lutego 2016

Polędwiczka na ostro

Podwójnie ostra polędwiczka z pieprzem syczuańskim i suszonym chilli. W środku miękka i soczysta, a z zewnątrz lekko chrupiąca dzięki ziarenkom przypraw. Mięso wychodzi bardzo ostre więc najlepiej podać ją z orzeźwiającymi dodatkami brokułami i jogurtowym sosem czosnkowym.


Składniki:

  • 1 polędwiczka
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 
  • kilka suszonych papryczek chilli lub 1 łyżeczka płatków chilli 
  • brokuły
  • kubeczek jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 cytryny cytryny 

Wykonanie: 

  • polędwiczkę solimy
  • na patelni rozgrzewamy oliwę
  • obsmażamy polędwiczkę z każdej strony
  • pieprz syczuański i chilli rozgniatamy w moździerzu lub tłuczkiem na drobniejsze kawałki i wysypujemy na deskę 
  • polędwiczkę zdejmujemy z patelni i obtaczamy w przyprawach
  • przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni góra dół
  • pieczemy przez 15-20 minut w zależności od wielkości polędwiczki
  • w połowie pieczenia przekręcamy na drugą stronę 
  • wyjmujemy zawijamy w folię na 7 minut, następnie kroimy
  • w czasie pieczenia gotujemy brokuły
  • przygotowujemy sos: do jogurtu wyciskamy duży ząbek czosnku, dodajemy szczyptę soli i wyciskamy sok z 1/4 cytryny 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz