środa, 23 grudnia 2015

"Tatar" ze śledzia z jabłkiem, kurkami i orzechami

Solony śledzik pysznie smakuje z soczystym jabłkiem, chrupiącymi orzechami i marynowanymi kurkami. Dodatek francuskiej musztardy i oleju świetnie spaja całość. I nie ma się już co rozpisywać na temat tego prostego, ale efektownego przepisu, bo idę Święta i trzeba gotować;)



Składniki:
  • 4 filey matjasów
  • 1 zielone jabłko
  • 2 łyżki siekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki kurek marynowanych
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

 Wykonanie:
  • śledzie moczymy przez 2 godziny w wodzie, odsączmy kroimy w kostkę
  • jabłko i kurki i orzechy również siekamy na małe kawałki
  • w misce mieszamy śledzie, kurki, orzechy i jabłko z olejem i musztardą
  • na talerzu układamy obręcz i wkładamy w niej wszystkie składniki, lekko dociskamy i zdejmujemy obręcz, można również śledzie włożyć do małej miseczki czy kokilki i przewrócić na talerz
  • ozdabiamy kilkoma plasterkami jabłka i połówką orzechów włoskich 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz