sobota, 31 października 2015

Placki ziemniaczane z karmelizowanym jabłkiem i tymiankiem

Złote, chrupiące placki ziemniaczane to jesienny klasyk, ale dla odmiany warto czasem poeksperymentować. Baza pozostaje taka sama, a na górę polecam karmelizowane jabłka z tymiankiem i serem z niebieską pleśnią. Jabłka najlepiej wybrać lekko kwaskowe, po skarmelizowaniu otrzymamy ciekawy słodko-kwaśny smak, który świetnie połączy się ze świeżym tymiankiem i serem. Taki sposób podania powinien połączyć dwa obozy: tych, którzy jedzą placki na słodko z cukrem i tych, którzy wolą je z kwaśną śmietaną. Piszę to jako zagorzała zwolenniczka drugiego obozu:)



Składniki:
  • ok ½ kilo ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 kwaśne jabłka (np. antonówki)
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • garść świeżego tymianku
  •  ser z niebieską pleśnią

Sposób przygotowania:
  • Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub przy pomocy blendera.Dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. 
  • Gotową masę odstawiamy na czas przygotowania dodatków.
  • Obieramy i kroimy w półksiężyce jabłka. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i na średnim ogniu podsmażamy jabłka, kiedy lekko zmiękną posypujemy cukrem i smażymy z dwóch stron, kiedy się zrumienią zdejmujemy.
  • Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z dwóch stron. 
  • Na gotowych placuszkach układamy 3 plasterki jabłek, łodyżki świeżego rozmarynu i rozkruszamy trochę sera.

1 komentarz:

  1. w takiej wersji jeszcze nie jadłam placków ziemniaczanych , wyglądają obłędnie i przesmacznie ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń