czwartek, 20 sierpnia 2015

Gofry czekoladowe z bitą śmietaną straciatella, owocami i stoutem

Gofry to obok lodów deser, który kojarzy mi się z latem, właśnie o tej porze roku można go podać ze świeżymi, sezonowymi owocami. Ostatnio pokusiłam się o przygotowanie gofrów w domu, w wersji jakiej nigdzie nie mogłam kupić. Więc po pierwsze, samo ciasto jest inne niż kupcze, bo czekoladowe, a bita śmietana straciatella - czyli z kawałeczkami czekolady, wszystko ozdobiłam świeżymi malinami i borówkami amerykańskimi. Pycha! Dodatkowo, dla odmiany deser popijałam nie kawą (choć też ciemne i z pianką), a stoutem, to piwo o aromacie palonej kawy, czekolady i kakao, więc idealnie pasuje i podbija smak gofrów w tym wydaniu.
 

Składniki na ciasto: 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko 
  • 1/4 szklanki oleju 
  • 0,6 szklanki mleka
Bita śmietana straciatella:
  • kilka kostek ciemnej czekolady 
  • 200 ml śmietanki kremówki 
  • 1 łyżka cukru pudru 
Dodatki:
  • borówki
  • maliny 
Wykonanie:
  • zmiksować składniki na ciasto
  • rozgrzać gofrownicę 
  • wlewać na gofrownicę ciasto i piec przez ok 4 minuty (w zależności od mocy gorfownicy ciasto będzie mniej lub bardziej chrupiące, w razie potrzeby miękkie gofry można wstawić do pieca na opcję góra dół 200 stopni na 5 minut) 
  • śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, następnie ścieramy gorzką czekoladę na tartce, dodajemy do bitej śmietany i mieszamy
  • owoce płuczemy i osuszamy
  • lekko przestygnięte gofry smarujemy bitą śmietaną i posypujemy owocami
  • popijamy ciemnym piwem 



Kulinarne inspiracje z Love Beer

2 komentarze: