niedziela, 12 lipca 2020

Kruchy schab z sosie warzywno-ziołowym

Pyszna propozycja na niedzielny obiad i nie tylko:) Zamiast schabowych, proponuję dużo lżejszą potrawę ze schabem. Pyszne, aromatyczne, kruche mięso w lekkim sosie. Mięso marynujemy przez noc w czosnku, rozmarynie oraz tymianku i oliwie, dzięki temu ma wyjątkowy smak. Następnego dnia gotujemy i przygotowujemy sos warzywny. Dobieramy ulubione dodatki, u mnie były to młode ziemniaki i mizeria.




Składniki: 
  • 4 plastry schabu 
  • 4 łyżki oliwy Gallo Classico 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu 
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 1 łyżeczka soli 
  • na bulion: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler, nać pietruszki, pół cebuli
  • 3 łyżki mąki 
Wykonanie: 
  • przygotowujemy marynatę do mięsa: 2 łyżki oliwy, posiekany ząbek czosnku, 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu, 1 łyżeczka suszonego tymianku (można użyć ulubionych ziół), 1 łyżeczka soli 
  • mięso przekładamy do woreczka strunowego z marynatą na noc 
  • gotujemy bulion warzywny 
  • zamarynowane mięso obtaczamy w mące
  • w garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy Gallo Classico i obsmażamy mięso aż się zrumieni 
  • mięso zalewamy bulionem, gotujemy 2-3 godziny, uzupełniając odparowujący płyn w trakcie gotowania 
  • warzywa z bulionu ścieramy na tartce i dodajemy do mięsa 
  • warzywa zagęszczą sos, można dodatkowo zagęścić sos łyżką mąki 
  • ozdabiamy potrawę świeżymi ziołami
  • podajemy z ulubionymi dodatkami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz