sobota, 27 maja 2017

Domowe gofry z bitą śmietaną i truskawkami

Gofry przygotowałam jako inaugurację tegorocznego sezonu truskawkowego. Połączenie znane i lubiane, czyli bita śmietana i truskawki okazały się przepysznym dodatkiem do świeżych, domowych, chrupiących gofrów. 
Zrobienie chrupiących i puszystych w środku gofrów w domu to nie prostą sprawą. Jednak dzięki zakupowi nowej gofrownicy i recepturze ciasta z wodą gazowaną zamiast mleka, gofry wreszcie wyszły idealne! Już nie muszę jak kiedyś wkładać ich pod grill w piecu żeby stały się chrupiące:) Użyłam domowej gofrownicy teflonowej, MPM MGO-13 o mocy 1700. Jedną z jej zalet jest przepis dołączony do sprzętu, podaję go poniżej w proporcjach zmniejszonych o połowę, z czego wychodzi 6 gofrów. Warto skorzystać z proporcji sugerowanych przez producenta, ponieważ są dostosowane do mocy gofrownicy.
Sezon owocowy właśnie się rozkręca, więc myślę, ze gofry będą często pojawiały się w moim domowym menu. Maliny, borówki, jagody, poziomki... ;)




Składniki: 
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanka oleju
  • 0,8 szklanki wody gazowanej 
  • 1/4 szklanki cukru pudru 
Wykonanie:
  • oddzielamy białka od żółtek 
  • białka ubijamy z solą na sztywną pianę i odstawiamy do lodówki 
  • miksujemy żółtka z cukrem, następnie z olejem i wodą
  • dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko miksujemy
  • na koniec całość mieszamy łyżką z białkami 
  • jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy trochę wody 
  • pieczemy 7 minut 
Dodatki:

  • 350 ml schłodzonej śmietanki 36 % miksujemy z 3 łyżkami cukru pudru na sztywno 
  • truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki 
  • bitą śmietanę dodajemy na gofry kiedy lekko przestygną
  • bitą śmietanę możemy przełożyć do woreczka np. do mrożonek, odciąć róg i wyciskać 
  • na koniec układamy truskawki lub inne owoce

2 komentarze:

  1. Świetne gofry, wychodzą chrupiące. Dodatki też niczego sobie ;) Polecam.

    OdpowiedzUsuń