poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Kalmary faszerowane kuskusem w przepysznym sosie

Kalmary kojarzą mi się z wakacyjnymi wyjazdami, a ich smak przywołuje miłe wspomnienia z gorących, nadmorskich krajów, w których owoce morza smakują najlepiej. Z końcem lata warto przygotować takie słoneczne danie w swojej kuchni.
Kalmary baby można podać w wersji grillowanej, pokroić na krążki i smażyć w panierce, ale wg mnie ich tubki najlepiej nadają się do faszerowania. Kiedyś przygotowywałam je z takim nadzieniem-klik , jednak przyznam, że dosyć trudno się je faszerowało, bo są dosyć wąskie i wyślizgują się z rąk. Tym razem wpadłam na pomysł, który bardzo uprościł nadziewanie, a mianowicie napełniałam je do połowy suchą kaszą kuskus z przyprawami, wsypywanie suchych ziarenek poszło bardzo sprawnie! Wcześniej na patelni przygotowałam przepyszny sos ze świeżych pomidorów, czosnku, białego wina, oliwy i czarnych oliwek, następnie napełnione kalmary ułożyłam w sosie pod przykryciem, kuskus wsiąkał pyszne smaki i pęczniał wypełniając całe kalmary.

 

 

Składniki:
  • kalmary baby
  • ok. 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy old bay spice (kupcza, lub własna-klik)
  • 5-7 pomidorów (w zależności od wielkości)
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 mała cebulka 
  • 2 łyżki oliwy 
  • pół szklanki białego wina
  • garść czarnych oliwek 
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku 
 Wykonanie:

  • mrożone kalmary rozmrażamy (najlepiej przez noc w lodówce)
  • odcinamy od nich macki, i zostawiamy same tubki (o tym co zrobić z macek już niedługo na blogu w kolejnym przepisie)
  • na patelni przygotowujemy sos
  • cebulkę kroimy w kostkę, solimy i smażymy na oliwie
  • czosnek i pomidory kroimy i dorzucamy do zrumienionej cebulki, smażymy kilka minut
  • dolewamy wino i wsypujemy sól, pieprz oraz paprykę i posiekane oliwki
  • dolewamy łyżkę oliwy i dusimy pod przykryciem
  • w tym czasie kaszę kuskus mieszamy z przyprawą old bay spice
  • kalmary napełniamy wsypując suchą kaszę łyżeczką do połowy tubki
  • odkrywamy patelnię z sosem i układamy w nim kalmary, ponownie przykrywamy i dusimy 5 minut
  • następnie kalmary przekręcamy na drugą stronę i dusimy kolejne 5 minut
  • przed podaniem polewamy oliwą i posypujemy świeżą pietruszką lub bazylią

 

2 komentarze:

  1. Ooo dość egzotyczny pomysł na danie, ale wygląda baardzo interesująco. Skusiłabym się na taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam! podobnie! pomimo, że ja nigdy nie trzymam się przepisu, moja wersja wyszła super. Robiłam kalmary w wolnowarze ok 2 godzin.

    OdpowiedzUsuń