piątek, 29 lipca 2016

Świeża, smażona makrela z duszonymi warzywami

Makrela kojarzy się większości z nas z wędzoną rybą, tak też do niedawna było w moim przypadku. Pierwszy raz świeżą makrelę jadłam na Sycylii, zaskoczył mnie jej wyrazisty smak, mimo tego że była podana zwyczajnie, pieczona, bez dodatków. Ucieszyłam się kiedy w sklepie znalazłam świeże filety z makreli. Wystarczył sok z cytryny, sól, pieprz, mąką i obsmażenie na oleju, żeby wykonać przepyszne rybne danie. Lekko chrupiąca z zewnątrz, wilgotna w środku makrela z dodatkiem sezonowych warzyw to idealny obiad na lato.

 

Składniki:

  • kilka filetów makreli 
  • sól, pieprz, sok z cytryny 
  • cukinia 
  • zielona papryka
  • zielona fasolka szparagowa

Wykonanie:

  • filety makreli płuczemy pod wodą i osuszamy 
  • solimy, pieprzymy z dwóch stron i skrapiamy sokiem z cytryny 
  • w tym czasie przygotowujemy warzywa
  • paprykę kroimy w paski, cukinię w plasterki, od fasolki odcinamy końcówki 
  • fasolkę gotujemy do miękkości 
  • cukinię i paprykę dusimy na oliwie lub gotujemy na parze
  • warzywa doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny 
  • rybę oprószamy mąką 
  • rozgrzewamy olej i obsmażamy makrelę z dwóch stron po kilka minut aż nabierze złotego koloru 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz