piątek, 8 lipca 2016

Ciasteczka portugalskie - Pastel de nata / Pastel de Belem

Portugalskie ciasteczka to pyszne, chrupiące ciasto wypełnione waniliowym kremem z nutką cynamonu. Oryginalnie wywodzą się z cukierni lizbońskiej dzielnicy Belem, gdzie znajduje się klasztor Hieronimitów. Podobno w dawnych czasach zakonnice używały białek jajek do bielenia habitów, a z żółtek powstawały różne słodkości. Jeśli więc ktoś chce spróbować oryginalnego wypieku (pastel de Belem), powinien w Lizbonie udać się do dzielnicy Belem w okolice klasztoru, po jego prawej stronie przejść przez ulicę i skierować się w stronę charakterystycznego granatowego daszku i albo ustawić się zazwyczaj sporej kolejce turystów kupujących ciasteczka na wynos, albo  zająć miejsce w środku, przy stoliku, gdzie obsłuży nas kelner. Jeśli jednak nie uda Wam się zjeść, świeżych, jeszcze ciepłych ciasteczek w tym miejscu - nic straconego, pastel de nata można kupić w każdej cukierni w Portugalii. I mimo, że ciasteczka wyśmienicie smakują zjadane na lizbońskich uliczkach i w portugalskim słońcu to na szczęście są na tyle proste do wykonania, że można je szybko upiec w domu. Ze względu na sezon letni polecam dodać świeże owoce.
 



Składniki (na 12 sztuk):
  • rulon świeżego cista francuskiego
  • opcjonalnie owoce: poziomki, jagody, maliny
Krem:
  • 1/3 szklanki cukru, 
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 4 żółtka
  • 0,5 litra mleka
  • 1 laska wanilii (ziarenka)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:

  • w garnku umieścić wszystkie składniki kremu i dokładnie wymieszać trzepaczką
  • podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką
  • kiedy krem zgęstnieje odstawiamy do przestudzenia
  • w tym czasie piec rozgrzewamy do 180 stopni (góra, dół)
  • z ciasta francuskiego wycinamy kółka (np. dużą szkanką)
  • ciastem wylepiamy otwory w formie na muffinki
  • tak powstałe 'miseczki' z ciasta napełniamy kremem do wysokości ciasta
  • wstawimy do piekarnika na 15 minut
  • po tym czasie przenosimy je o jeden poziom wyżej, żeby wierzch ciasteczek się mocno przyrumienił (żeby osiągnąć ciekawszy efekt karmelizacji można posypać cukrem trzcinowym) na ok 4 minuty (obserwujemy kolor masy i chrupkość ciasta)
  • tradycyjnie ciasteczka podaje się posypane cynamonem, ale ponieważ w przepisie dodaję cynamon do masy można ten kro pominąć
  • opcjonalnie ozdabiamy owocami 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz