niedziela, 7 czerwca 2015

Sałatka na letnie spotkania

Na letnie spotkania wolę od ciężkich sałatek z majonezem, lekkie sałaty na bazie zieleniny, świeżych warzyw i owoców ze słodko-kwaśnym dressingiem na bazie oliwy. W tym wypadku jest to mieszanka sałat, soczysta, słodka gruszka, wyrazista w smaku papryka i jako słone elementy szynka i ser. Robi się ekspresowo i w tym samym tempie znika:)


Składniki:
  • mieszanka liści roszponki i rukoli
  • 1 duża dojrzała gruszka (musi być lekko miękka)
  • 4 plastry szynki serrano lub szwarcwaldzkiej
  • ser brie
  • 3/4 papryki czerwonej
  • dressing: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego lub syropu z daktyli
Wykonanie:
  • liście sałaty umyć i dokładnie osuszyć
  • paprykę, obraną gruszkę i ser pokroić w grubą kostkę
  • szynkę porwać
  • wszystkie składniki wymieszać w misce
  • połączyć składniki dressingu aż zrobi się gęsty
  • polać sosem i ponownie wymieszać
  • świetnie smakuje np. z bagietką czosnkową

2 komentarze:

  1. O ja też wolę sałatki bez majonezu, lżej i zdrowiej, a wg mnie też smaczniej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna. Robiłam już wielokrotnie!

    OdpowiedzUsuń