sobota, 2 maja 2015

Grillowanie w domu: grillowana pierś kurczaka, pieczone bataty, sałatka z mango

Zgodnie z nową narodową tradycją weekend majowy kojarzy się z grillowaniem. My w tym roku musieliśmy na weekend majowy zostać w domu, ale nic straconego, grillowa patelnia, piec i do dzieła! Powstało przepyszne danie: soczysta pierś kurczaka w ziołach, pieczone bataty i na orzeźwienie sałatka z mango, czerwonej cebuli, papryczki chilli i roszponki w soku z limonki. Już nie mogę się doczekać kiedy powtórzymy ten obiad...



Grillowana pierś
  • pojedyncze filety kurczaka
  • przyprawy: suszona bazylia, tymianek, rozmaryn, czosnek granulowany, papryka słodka, sól, pieprz, cząber
  • oliwa
  • pierś lekko rozbijamy
  • posypujemy z obydwu stron wszystkimi przyprawami
  • zawijamy w woreczek i odkładamy do lodówki na 30-60 minut
  • smarujemy oliwą
  • patelnię grillową mocno rozgrzewamy
  • smażymy pierś po minimum 4 minuty  z każdej strony
  • na koniec wyłączamy gaz, zostawiamy mięso na patelni, przykrywamy patelnię przykrywką  i odczekujemy 5 minut

Bataty
  • bataty obieramy i kroimy na duże frytki
  • do miski wlewamy 2 łyżki oliwy, kilka kropel sosu Worcester, łyżeczkę czosnku granulowanego, sól i pieprz
  • wrzucamy ziemianki i dokładnie obtaczamy w przyprawionej oliwie
  • blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • piec rozgrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem lub 220 bez
  • bataty wkładamy i po 10 minutach wyjmujemy i przewracamy na drugą stronę
  • wkładamy na kolejne 10 minut
  • bataty ciągle obserwujemy, żeby się nie przypiekły

Sałatka z mango
  • pół mango
  • garść roszponki
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól
  • mango, cebulkę i papryczkę kroimy w kostkę
  • solimy i skrapiamy sokiem z limonki
  • roszponkę płuczemy i osuszamy
  • na nią wykładamy mango z dodatkami


2 komentarze:

  1. Jak widać w domu też się da.
    Pyszny zestaw, u mnie mango ostatnio też dość często gości na talerzu:))

    OdpowiedzUsuń