czwartek, 14 maja 2015

Fritatta z botwinką i łososiem

Chyba nigdy nie zjadłam tyle botwinki co w tym roku, wyjątkowo mi posmakowała więc jadłam ją w różnych postaciach. Zupa to podstawa, robiłam też tartę, a dziś pora na fritattę z łososiem i serem kozim. Wyszła bardzo ciekawa w smaku.



Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 pęczek botwinki
  • kilka plasterków sera koziego
  • 50g łososia wędzonego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego (może być inny tłuszcz)
  • 1 lyżka mleka
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
  • łodyżki botwinki i małe buraczki jeśli ma kroimy drobno
  • wrzucamy na patelnie na rozgrzane masło
  • przykrywamy i smażymy przez kilka minut na małym ogniu
  • dodajemy posiekane drobno liście i dusimy aż zmiękną
  • naczynie na tartę smarujemy masłem
  • w miseczce mieszamy jajka, mleko, sól i pieprz
  • łososia i ser kozi kroimy na mniejsze kawałki
  • czosnek siekamy bardzo drobno
  • botwinkę układamy na dnie tarty
  • zalewamy masą jajeczną
  • na górze ukłądamy łososia i ser kozi
  • wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni (góra, dół) piekarnika na 15-18 minut
  • dekorujemy listkami botwinki, które oczywiście również zjadamy

3 komentarze: