niedziela, 15 marca 2015

Sprawdzony przepis na śniadaniowe pancakes

Przeglądając książkę z przepisami na słodkości Pawła Małeckiego wpadł mi w oko przepis na amerykańskie naleśniki zwane u nas 'pankejki'. Postanowiłam wypróbować recepturę, ale kiedy o poranku czytałam o ubijaniu piany z białek, pomyślałam, że muszę przepis zmodyfikować i przyspieszyć, bo rano każda minuta jest cenna. W efekcie dosyć szybko przygotowałam pyszne, słodkie i sycące śniadanie. Placuszki były puszyste i miękkie, lekko chrupiące na brzegach, a syrop klonowy i świeże borówki to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!


Składniki na 16 placków:
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody i soli
  • masło klarowane do smażenia
  • borówki amerykańskie
  • syrop klonowy

Wykonanie:
  • jaka ubić z cukrem
  • masło rozpuścić i dodać do jajek
  • ponowni ubić
  • dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę i sól
  • wymieszać na gładką masę (ja łączyłam trzepaczką)
  • na patelni rozgrzać klarowane masło
  • wykładamy po czubatej łyżce na patelnię
  • smażymy z dwóch stron na złoto
  • podajemy z kawałeczkami masła, które rozpuszczą się na ciepłych plackach
  • polewamy syropem klonowym i posypujemy borówkami

 
 

2 komentarze: