poniedziałek, 10 listopada 2014

Pierś z gęsi z rukolą, żurawiną i majerankowymi ziemniaczkami

Pyszny świąteczny obiad - soczysta pierś gęsi, przygotowana tak jak w przepisie na kaczkę, ziemniaczki odsmażane na tłuszczu z gęsi z majerankiem a do tego rukola z żurawiną. Wszystkie elementy pasują do siebie wyśmienicie i pięknie wyglądają.


Gęś:
  • pierś marynujemy w sosie sojowym, pieprzu, majeranku, czosnku przez noc
  • nie zamaczamy skórki w marynacie
  • ogrzewamy pierś do temperatury pokojowej
  • skórkę nacinamy w karo
  • obsmażamy na rozgrzanej patelni 
  • 5 minut od strony skórki 
  • 2 minuty z drugiej strony
  • przekłamany do naczynia żaroodpornego i zapikamy bez przykrycia 18-20 minut
  • skórka powinna być chrupiąca, a mięso lekko różowe
  • pierś kroimy po 5 minutach od wyjęcia z pieca

Ziemniaczki:
  • ziemniaki kroimy w kostkę
  • gotujemy do miękkości
  • odcedzamy i studzimy 
  • rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy czosnek z marynaty
  • smażymy ziemniaki na złoto
  • pod koniec smażenia posypujemy majerankiem 

Sałatka:
  • rukolę polewamy łyżeczką oliwy 
  • układamy na niej żurawinę 
  • oprószamy pieprzem 


Jeśli kupujemy piersi na kości, mięso przed pieczeniem oddzielamy, a na kości polecam ugotować rosół jako dopełnienie wytwornego obiadu.

2 komentarze:

  1. Czy smak gęsi jest podobny do smaku mięsa kaczki?

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, jest bardzo podobny, ale jeszcze bardziej intensywny.

    OdpowiedzUsuń