wtorek, 7 października 2014

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przeglądając książkę z przepisami Gordona Ramsaya uwiodło mnie zdjęcie ogromnego kawałka tego ciasta. Przejrzałam składniki, zmodyfikowałam co trzeba, skróciłam czas przygotowania o jakieś pół godziny i od tego czasu sernik gości na moim stole bardzo często.


Spód: 
  • opakowanie ciasteczek zbożowych
  • 70g masła

  • kruszymy ciasteczka i łączymy z roztopionym masłem
  • wykładamy spód tortownicy (o średnicy 20 cm)

Masa serowa:
250 g serka mascarpone
500 g sera twarogowego mielonego samodzielnie lub gotowego (ja np. użyłam serka President)
2 czekolady mleczne
2 jajka
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • łączymy wszystkie składniki mikserem
  • rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub w garnuszku z łyżką masła
  • dodajemy czekoladę do masy serowej i miksujemy
  • wylewamy na spód
  • pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
odstawiamy do przestygnięcia i 

3 komentarze: