wtorek, 27 lutego 2018

Kotleciki brokułowe z kaszą jaglaną i serem

Swego czasu kasza jaglana kojarzyła mi się wyłącznie z nijakością, ale teraz już wiem, że w ciekawych połączeniach wypada bardzo smacznie, a do tego ma wiele właściwości prozdrowotnych. Chociaż największą część tej potrawy stanowi kasza jaglana, dzięki dodatkowi podsmażonych porów, gotowanych brokułów i tartego żółtego smak nabiera nowego wymiaru. Świetnie smakuje z jogurtem, sosem czosnkowym lub sałatką.  
 


 Składniki:

  • 450g brokułów (mrożone lub świeże)
  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 100g sera żółtego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kawałek pora
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia pora i placuszków
  • 1 łyżka prażonego sezamu (opcjonalnie, użyłam bo akurat miałam)
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  • kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem i gotujemy w 1 i 3/4 szklanki wody ok 17 minut (kasza powinna być lekko rozgotowana, dzięki czemu kotleciki będą się dobrze lepiły)
  • brokuły gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i tniemy na mniejsze kawałki i studzimy
  • pora kroimy drobno i podsmażamy na 3 łyżkach oleju
  • ser żółty ścieramy na tartce o grubych oczkach 
  • mieszamy w misce kaszę jaglaną, pora, brokuły, ser, sezam, sos sojowy, przyprawy 
  • formujemy kotleciki i obtaczamy lekko w bułce tartej 
  • smażymy na odrobinie oleju na złoto 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz