środa, 25 stycznia 2017

Kotleciki brokułowe

Ponieważ jestem niekrytą fanką wszelkich placuszków i kotlecików warzywnych przedstawiam kolejną wariację na ich temat. Tym razem brokuły - świetna konsystencja, kolor i smak.
Dzięki dodatkowi sera żółtego placuszki wychodzą rewelacyjnie chrupiące na zewnątrz. W sezonie przeziębieniowym (i nie tylko) polecam kotleciki podać z czosnkowym sosem jogurtowym. Możemy je jeść jako samodzielne danie lub podać z ryżem, kaszą lub sałatką.



Składniki:

  • 2 świeże brokuły lub 2 paczki mrożonych 
  • 100 g tartego sera żółtego 
  • pół szklanki bułki tartej 
  • 2 jajka 
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Wykonanie: 
  • brokuły gotujemy w osolonej wodzie al dente (nie chcemy, żeby się rozpadały)
  • kroimy w mniejsze kawałki i studzimy
  • ścieramy ser żółty oraz cebulę na tartce o dużych oczkach 
  • dodajemy roztrzepane jajka, sól, pieprz, bułkę tartą, ser i cebulę  
  • wszystkie składniki dokładnie mieszamy 
  • na patelni rozgrzewamy olej 
  • z masy brokułowej formujemy nieduże kotleciki 
  • smażymy z dwóch stron po kilka minut 
  • podajemy z sosem z jogurtu i ząbka czosnku 

1 komentarz: