sobota, 9 stycznia 2016

Gruzińskie roladki z bakłażana z pastą orzechową

Gruzińskie roladki z bakłażana są znanym przepisem, na który od dawna miałam ochotę. Do klasycznej pasty orzechowej postanowiłam dodać chleba, żeby zwiększyć objętość pasty, która dzięki temu stała się bardziej kremowa. Istotnym dodatkiem są też przyprawy: czosnek, kolendra, kozieradka, które dodają charakteru bakłażanowi. Z kolei granat i kolendra, to ciekawy świeży element dodający uroku i smaku.  
 Składniki:
  • 1-2 podłużne bakłażany
  • 2 kromki czerstwego chleba bez skórki  
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich (można użyć gotowych orzechów tartych z paczki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki 
  • 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina 
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  • świeża kolendra 
  • granat (ziarenka z połówki)
Wykonanie:
  • bakłażana kroimy w plastry i solimy
  • rozgrzewamy patelnię grillową
  • plastry bakłażana smarujemy oliwą i grillujemy do miękkości z dwóch stron
  • w tym czasie wykonujemy pastę
  • chleb (bez skórki) rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechy i przyprawy, ocet i dodajemy stopniowo gorącej wody, mieszając widelcem aż utworzy się miękka pasta (dodajemy ok. pół szklanki)
  • na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku 
  • na przestygnięte bakłażany układamy po łyżce pasty i zawijamy
  • roladki posypujemy świeżą kolendrą i granatem 
  • gotowe roladki przed podaniem można podgrzać (przed posypaniem granatem i kolendrą)

4 komentarze: