środa, 18 marca 2015

Pieczone falafele z dwoma sosami

Jeszcze kilka lat temu ciężko było znaleźć na półkach sklepowych ciecierzycę w jakiejkolwiek formie, teraz w każdym supermarkecie mamy do wyboru ciecierzycę w puszcze, albo suchą w torebce. Coraz częściej wybieram tą drugą opcję, ponieważ lepiej smakuje i bardziej opłaca się cenowo. Ostatnio przygotowałam z nich falfele, ale postanowiłam je upiec - jest to wersja zdrowsza bardziej dietetyczne i mniej czasochłonna, bo mamy całą partię gotową na raz i nie musimy stać nad patelnią. Jako dodatek podałam dwa sosy jogurtowe: z miętą i z tahini.

 
 

Składniki na 10 kotlecików:
  • szklanka suchej ciecierzycy
  • pół pęczka świeżej kolendry
  • kilka listków mięty
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół pęczka siekanego szczypiorku
  • 1 papryczka chilli czerwona
  • pół łyżeczki soli
  • kubeczek jogurtu
  • 2 łyżeczki tahini
  • czubata łyżka siekanych listków mięty

Wykonanie:
  • ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc
  • odcedzamy i gotujemy ok 15 minut
  • rozdrabniamy ciecierzycę blenderem na nieidealnie gładką masę
  • dodajemy 3 łyżki wody
  • 1 łyżkę mąki z ciecierzycy
  • siekamy kolendrę, miętę, papryczkę i szczypiorek - dodajemy do masy
  • masę przyprawiamy: solą, pieprzem, kolendrą, papryką, kardamonem, cynamonem
  • lepimy kotleciki
  • układamy na blasze wyłożone papierem do pieczenia
  • smarujemy olejem
  • pieczemy po 10 minut z każdej strony w piecu rozgrzanym do 180 stopni góra, dół
  • jogurt rozdzielamy na dwie miseczki
  • do jednej dodajemy świeżą miętę, do drugiej dwie łyżeczki tahini
  • ciepłe falafele podajemy z sosami, można posypać świeżą kolendrą

  


2 komentarze: