wtorek, 27 czerwca 2017

Łosoś po indyjsku

Za każdym razem przygotowując dania kuchni indyjskiej przypomina mi się film "Smak curry" opisujący piękną historię z kuchnią indyjską w tle, kto jeszcze nie oglądał serdecznie polecam. A kiedy już obejrzy się ten film przychodzi ochota na coś indyjskiego. Wtedy polecam przygotować łososia w aromatycznej marynacie z kurkumą i chilli. Ryba nabiera wyrazistego smaku i niesamowitego koloru. Smakuje wyśmienicie z ryżem i chutney'em z pomidorów. Ten ostatni może być też podawany jako dodatek do innych dań mięsnych i wszelkich przekąsek, gdzie może służyć jako orientalny dip.



Łosoś - składniki:
  • filet łososia bez skóry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 mała papryczka chilli 
  • sok z połowy cytryny
  • olej do smażenia
Wykonanie:
  • z łososia zdejmujemy skórę
  • składniki marynaty miksujemy
  • nacieramy nią łososia i odstawiamy na min. godzinę
  • na patelni rozgrzewamy olej
  • rybę smażymy po kilka minut z 2 stron
  • podajemy np. z ryżem, kolendrą i pomidorowym chutney'em
Chutney z pomidorów
  • 5 pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki garam masali
  • 1 papryczka chilli
Wykonanie: 
  • cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z posiekanym drobno czosnkiem i imbirem oraz chilli
  • dodajemy garam masalę 
  • pomidora kroimy w dosyć grubą kostkę, dodajemy i dusimy krótko, żeby kawałki pomidora nie rozpadły się 
  • podajemy na ciepło lub zimno 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz