wtorek, 18 października 2016

Jesienna lazania dyniowo-szpinakowa z orzechami

Wbrew deszczom, wiatrom, ciemnym porankom i zimnym wieczorom, lubię jesień. Kiedy wieczorem, można wejść pod koc i zapalić świeczkę, napić się gorącej czekolady lub grzanego wina. Na targu z kolei są o tej porze wspaniałe produkty, słodkie gruszki, jarmuż i majestatyczna dynia! Dynia i przyprawy korzenne to prawdziwy zapach jesieni, uwielbiam kiedy wypełnia dom w zimne dni. Stąd inspiracja na jesienną lazanię, dyniowo- szpinakową z orzechami włoskimi i serem pleśniowym. Nie zabrakło w niej korzennych aromatów – gałka muszkatołowa, cynamon i kurkuma. To  jedna z moich ulubionych jesiennych potraw, przygotowana z makaronem Lubella - „1000 pomysłów, jedna Lubella”.





Składniki: 
  • makaron Lubella Lasagne 
  • pół średniej dyni (po upieczeniu 3 szklanki puree)
  • 1 jajko
  • 200 g szpinaku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy 
  • garść orzechów włoskich 
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • sól do smaku 
  • 200 ml sosu beszamelowego 
Wykonanie: 
  • rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra, dół)
  • dynię obieramy i kroimy w grubą kostkę, solimy, skrapiamy oliwą i pieczemy ok 40 minut do miękkości
  • przekładamy upieczoną dynię do miski, dodajemy przyprawy (papryka, cynamon, pieprz, sól, kurkuma, czosnek) i blendujemy na purée
  • kiedy masa przestygnie wbijamy do niej jajko i mieszamy dokładnie
  • na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wyciskamy 2 ząbki czosnku 
  • dorzucamy szpinak i dusimy kilka minut, odlewamy wodę i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową 
  • w prostokątnym naczyniu żaroodpornym układamy pierwszą warstwę makaronu 
  • polewamy kilkoma łyżkami beszamelu i układamy część musu z dyni
  • przykrywamy makaronem, wykładamy szpinak i polewamy beszamelem
  • przykrywamy makaronem i wykładamy masę dyniową
  • na wierzchu rozkruszamy ser i posypujemy orzechami włoskimi 
  • zapiekamy w piekarniku (w 180 stopniach) 25 minut, z czego ostatni bez przykrycia 
  • smakuje wyśmienicie po wyjęciu z piekarnika oraz po odgrzaniu na następny dzień 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz