wtorek, 23 września 2014

Pierś kaczki z sosem śliwkowym z seczuańską nutą

Kaczka ze złocistą, chrupiącą skórką, obsmażane ziemniaczki i aromatyczny sos śliwkowy to idealny jesienny obiad.
Szczególnie polecam sos śliwkowy, który można użyć też do innych mięs. Dodatek pieprzu syczuańskiego dodaje ciekawego, orientalnego wymiaru smaku, a przy tym nie jest zbyt ostry.

Sos śliwkowy 
  • pokroić 7 dużych śliwek,
  • na patelni rozgrzać łyżkę masła
  • podsmażać śliwki
  • dodać łyżkę miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego 
  • łyżeczka rozgniecionego pieprzu syczuańskiego
  • pół łyżeczki imbiru w proszku
  • pół łyżeczki cynamonu 
  • gotujemy pod przykryciem aż śliwki zmiękną
  • odkrywamy i redukujemy podstały sos

Kaczka
  • skórkę nacinamy w karo
  • kaczkę od spodu nacieramy sosem sojowym i czosnkiem
  • skórkę osuszamy ręcznikiem papierowym
  • smażymy na oleju od strony skórki 5 minut
  • i 2 minuty z drugiej strony
  • przekładamy do ciepłego naczynia żaroodpornego
  • wstawiamy do piekarnika (200 stopni, góra dół) na ok. 18 minut 
  • wyjmujemy i owijamy folią dolną część kaczki (bez skórki) czekamy 4 minuty
  • kroimy na plastry i przekładamy na talerz

Ziemniaki 
  • ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy
  • studzimy na tacy
  • obsmażamy na patelni po kaczce




3 komentarze:

  1. Uwielbiam połączenie mięsa z owocami. I ten sos bardzo mnie ciekawi! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe danie :-) pyszny przepis :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. TAAAK! tak! tak! tak! pyszna ta kaczka!

    OdpowiedzUsuń