niedziela, 17 kwietnia 2016

Pizza fritta - smażona pizza

Okazuje się, że żeby zrobić pizzę nie trzeba mieć specjalnego pieca, kamienia do wypieku ani nawet zwykłego piekarnika. Ostatnio w jednym z konkursów kulinarnych zobaczyłam smażoną wersję pizzy. Wypróbowałam i wyszło rewelacyjnie. Ciasto przygotowujemy w dokładnie taki sam sposób jak do tradycyjnej pizzy, później dzielimy na mniejsze porcje i placuszki smażymy w głębokim oleju. Taka pizza ma puszyste ciasto w środku i jest pysznie chrupiąca na brzegach.
Na pizzy układamy ulubione dodatki, u mnie były to same włoskie przysmaki: sos pomidorowy, mozzarella z mleka bawolego i bresaola.
Podczas smażenia niektórych placuszków, okazało się, że tak napęczniały, że po przekrojeniu, zamiast układać składniki na pizzy, można było ją nadziać. Obydwie wersje pyszne!

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki 
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • szczypta cukru
  • ok 120 ml ciepłej wody (dodajemy stopniowo i regulujemy ilość w zależności od konsystencji)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli 
  • szczypta cukru
  • 1 kulka mozzarelli 
  • kilka plastrów bresaoli
  • sos pomidorowy (pomidory, czosnek, oregano, bazylia, papryczka chilli)

Wykonanie:

  • w misce łączymy mąkę, sól, cukier, drożdże, oliwę
  • dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy ciasto, aż powstanie miękka, elastyczna kula
  • przykrywamy ściereczką w ciepłe miejsce na ok 30 minut 
  • z wyrośniętego ciasta formujemy kulki i ponownie odstawiamy do wrośnięcia
  • z wyrośniętych bułeczek formujemy płaskie placuszki i wrzucamy na mocno rozgrzany olej 
  • smażymy na rumiano z dwóch stron
  • na jeszcze ciepłym cieście układamy sos, ser i wędlinę 
  • świetnie będzie smakowało też z dodatkiem świeżej bazylii lub rukoli 



3 komentarze: