niedziela, 22 listopada 2015

Burger z camembertem i sosem żurawinowym

Idealny hamburger to dla mnie bogactwo smaków, świeże warzywa i pyszny sos. Właśnie wg tych zasad powstał mój wegetariański burger. Jego 'sercem' jest panierowany camembert, który pod wpływem smażenia robi się lekko lejący w środku i chrupiący na zewnątrz, ale dodatki są tutaj niemniej ważne: szpinak, świeży ogórek, czerwona cebulka dla smaku i koloru oraz kropka nad i  - sos żurawinowy, który jak wiadomo nie od dziś, jest idealnym dodatkiem do serów. Sos można wykonać samodzielnie wg poniższego przepisu (i użyć resztę do innych celów) lub użyć gotowej konfitury.
 


Składniki na 2 porcje:
  • 2 bułki hamburgerowe
  • 1 camembert
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1/3 cebulki czerwonej
  • 2 łyżki sosu żurawinowego (przepis poniżej) lub gotowej konfitury żurawinowej 
  • 1 jajko
  • kilka łyżek bułki tartej 
  • olej do smażenia
Sos żurawinowy (większa porcja) :

  • 300 g świeżej żurawiny
  • 1 laska cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej, szczypta imbiru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z 2 pomarańczy
  • *opcjonalnie 2 łyżki brązowego rumu
  • Wyciskamy sok z pomarańczy do garnka, wsypujemy żurawinę, gotujemy na małym ogniu, kiedy zobaczymy, że już mięknie (po ok 15-20 minutach), dodajemy przyprawy i cukier, wyjmujemy laskę cynamonu i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Jeśli wolimy gładki sos ugniatamy lekko owoce tłuczkiem

Wykonanie:

  • camemberta przecinamy na pół w poprzek (użycie całego serka do jednej byłoby prawdziwą bombą kaloryczną, ale nie jest zabronione;)
  • panierujemy go w jajku i w bułce, (żeby ser z odciętej strony nie przywierał do patelni, panierowanie zaczynamy od bułki tartej oraz panierujemy podwójnie)
  • smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
  • szpinak myjemy i osuszamy, cebulkę kroimy w kostkę, ogórka w plasterki 
  • bułkę podgrzewamy w piecu
  • układamy kolejno: szpinak, ogórka, cebulkę, ser, sos żurawinowy




3 komentarze:

  1. Wspaniały przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudownie :) Camembert i żurawina to zdecydowanie moje ulubione połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm, prezentuje się bosko! :D

    OdpowiedzUsuń